Online vindbaarheid
Iedereen wil dat zijn pagina bovenaan in Google staat. Naast het schrijven van een goede tekst kun je nog meer doen om je pagina zo snel mogelijk, zo hoog mogelijk te laten scoren. Een daarvan is je pagina indexeren.
Indexeren is het registreren van websitepagina’s door zoekmachines zoals Google. Na registratie worden de pagina’s opgeslagen in de database van Google. Zodra de websitepagina is opgenomen in de database geeft Google of een andere zoekmachine de pagina een plekje in de zoekresultaten. Zonder indexatie wordt je pagina niet gevonden in de zoekresultaten. Het indexeren van een pagina is dus essentieel voor je online vindbaarheid.
Voordat een nieuwe pagina geïndexeerd kan worden door Google, moet de pagina gecrawld worden. Hierbij gaat de bot van Google of een andere zoekmachine langs alle gecrawlde URL’s en de sitemap van een website. De crawler volgt alle externe links op je website en gaat op die manier na of er nieuwe pagina’s zijn of bestaande pagina’s zijn aangepast.
De crawler stuurt elke indexeerbare pagina door, waarna de webpagina geïndexeerd wordt. Simpel gezegd wordt bij het crawlen een pagina ontdekt en bij het indexeren wordt de pagina door Google geïnterpreteerd.
Er zijn twee manieren om te weten hoeveel van je websitepagina’s geïndexeerd zijn:
De meest snelle en accurate manier om na te gaan hoeveel pagina’s door Google geïndexeerd zijn is via Google Search Console. In je account heb je een categorie “indexeren”. Ga naar de categorie en klik op pagina’s. Hier vindt je een overzicht van alle URL’s en wordt per pagina aangegeven of deze wel of niet is geïndexeerd. Handig aan dit overzicht is dat je bij niet geïndexeerde pagina’s precies kan zien waarom deze pagina niet geïndexeerd is.
Heb je geen Google Search Console of wil je in enkele seconden weten hoeveel pagina’s geïndexeerd zijn? Typ dan site:https://(domeinnaam) in en je ziet direct hoeveel pagina’s geïndexeerd zijn.
Komt het aantal resultaten niet overeen met het aantal pagina’s op je website? Dan worden een deel van je URL’s niet geïndexeerd.
In basis indexeert Google automatisch al je webpagina’s, maar wanneer blijkt dat dit niet het geval is kun je er wel zelf voor zorgen dat je pagina’s geïndexeerd worden. Ook handig wanneer je je content snel geïndexeerd wil hebben. Er zijn twee manieren om pagina’s te laten indexeren:
Google indexeert websitepagina’s sneller als je gebruikt maakt van een XML sitemap. Zorg er dus voor dat jouw website een XML sitemap heeft.
Een tweede mogelijkheid is het aanbieden van je nieuwe content in Google Search Console. Ga in je account naar URL-inspectie, voer daar in de zoekbalk de URL in en klik op “indexering aanvragen”.
Controleer nu direct of je pagina’s geïndexeerd worden en verbeter de vindbaarheid van jouw website. Wil je hulp bij het controleren van de indexatie van je webpagina’s of het schrijven van teksten, neem dan contact met internet prof Wendy.
Wat zijn de kosten voor het laten maken van een website? Een simpele vraag… maar helaas niet een met een simpel antwoord.
Als ondernemer sta je voor de keuze: laat ik een website maken door een professional, of bouw ik deze zelf?
Net als in andere designstromingen zijn er in het websiteontwerp diverse stijlen te onderscheiden. Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken en elementen die samen een unieke uitstraling creëren.